Duitse Wijn

 

 

 

Bij de gedachte aan Duitse wijn denken veel mensen al snel aan aan een laf zoet Moezelwijntje of Liebefraumilch. In Duitsland word al decennia wijn geproduceerd. Door de jaren heen is de smaak van de consument sterk verandert. De Duitse boeren hebben deels hun stijl daarop aangepast. Hoewel Duitse wijn het in Azië en Amerika het erg goed doet, met name de Riesling, staat Duitse wijn in Nederland nog in kinderschoenen. In de literatuur duiken er steeds meer artikelen op over de wijngebieden in Duitsland. Het leuke van Duitsland is dat het relatief dicht bij is en de mensen daar erg gastvrij en enthousiast zijn over hun product. Niemand staat raar te kijken als je bij een 'weingut' aanbelt om de wijn te komen proeven. Het is meer mijn schroom om het niet te doen.

Onze eerste kennismaking met Duitse wijn was bij Ninette en Maurice. Tijdens de BBQ proefde we hier een heerlijke licht gekoelde rode wijn. De Dornfelder. Ook werd er een fles Rotling open getrokken, een blend van rode en witte wijn. Dit is niet toegestaan maar Klein & Sohn heeft er toch een lekkere terrasrosé van gemaakt. De afspraak was snel gemaakt om met zijn vieren naar het Nahe gebied af te zakken. De Nahe is een zijrivier van de rijn. Net zoals de Moezel maar dan meer naar het oosten. De bodemstructuur is hier schraler en is de wijn dus wat subtieler dan die uit de Moezel. Hoewel Riesling de meest verbouwde druif is vind je hier ook Dornfelder, Spatburgunder (Pinot Noir), Rivaner en een aantal andere soorten.

Nog verder naar het oosten vind je Reinhesse. Hier bestaat de grond uit rode leisteen, het zo genoemde 'rot hang'. Dit geeft vooral de Riesling een prettig zuurtje en maakt de wijn iets frisser. 

Duitsland heeft een aantal leuke wijngebieden de Ahr ligt het dichts bij de Nederlandse grens. Dan vind je Mittelrein, Mosel, Reingau, Nahe, Reinhesse, Phalz, Franken, Wurtenberg, Baden en dan nog wat kleinere wijngebieden. Zoals gezegd zijn de wijnboeren erg gastvrij. Het landschap is glooiend. Samen met de bekende vakwerkhuisjes en de mooie oude gebouwen maakt dit tot een perfecte plek om er even tussen uit te gaan.

 

 

Weingut Hexamer

J &  A.H Strub

Nierstein