Terug

Nieuwe indeling

Na bijna een jaar bezinning was ik er nog niet goed uit hoe ik de perken wilde indelen. Vooral de twee grote in het oog springende perken. Nadat ik eerst voorzichtig en daarna rigoureus alles er uit gegooid heb, heeft Toine Vermunt van de kwekerij 'de Gaerde' een ontwerp gemaakt voor perk E & F. Zelf heb ik perk A, I,& H ontworpen onder toeziend oog en advies van Toine.

Na wat heen en weer geŽ-mail over de details kwamen er op 12 juli 351 plantjes. En dat zijn toch heel wat plantjes. Gelukkig heeft Frits, mijn vader, me geholpen om alles in de grond te zetten. Zelfs met zoveel plantjes denk je na afloop; "waar zijn in hemelsnaam al die plantjes gebleven". De planten waren allemaal kort gesnoeid zodat de plant niet zijn energie in het blad hoeft te stoppen maar in de wortels. Omdat we half augustus op vakantie zijn gegaan hebben Frits, die speciaal uit Haarlem kwam, en de buren de tuin en met name de nieuwe plantjes water gegeven en onkruid vrij gehouden.

Voordat de plantjes in de grond gezet konden worden moest er het een en ander gedaan worden. Om te beginnen het ontwerp. Uitzoeken wat je leuk vindt, op welke plek het moet, planten op elkaar afstemmen qua kleur, hoogte, bladvorm en bloeitijd. Ook niet onbelangrijk, hoeveel planten er per m2 moeten. Daar moet dan een tekening van gemaakt worden. Een perk moet helemaal leeg en onkruid vrij zijn en er moet gespit worden. Als de grond egaal is ga je met zilverzand de lijnen van de tekening overzetten op de grond. Als laatste de plantjes verdelen over de vakken. Op deze manier worden de planten goed verdeeld en staat het volgens het ontwerp. Toen de planten er eenmaal instonden hadden we de mazzel dat we een zeer natte zomer hadden en we dus niet dagelijks hoefde te sproeien. Zo heeft elk nadeel ook een voordeel.

Bijna alle plantjes zijn aangeslagen. De planten die niet aangeslagen zijn heeft Toine Vermunt kosteloos vervangen. Een aantal staan al min of meer in bloei en geeft dus al een beetje een idee hoe het er volgend jaar er uit gaat zien. En ik denk dat het wel goed zit. Ik kan bijna niet wachten tot het voorjaar.