De Tuin

                                                   In augustus 2006 hebben het huis gekocht. De vorige bewoners hadden de tuin laten ontwerpen en laten aanleggen. De buxushaagjes waren netjes geschoren, maar in de perken zelf was het een behoorlijk zooitje. Veel planten waren niet bijgehouden en het Zevenblad (Aegopodium podograria), Heermoes (Equiseteum arvense) en Speenkruid (Ranunculus ficaria) verdrukte veel planten.  Het eerste plan was dan ook beginnen met puin ruimen.

 

Een aantal perken heb ik in het najaar helemaal leeggehaald. Ook heb ik een paar buxushaagjes verhuisd. Zo stonden de twee leiperen in het rozenperk. Niet echt handig om de peren te pakken, daar werd dan weer dankbaar gebruik van gemaakt door bv. wespen. Nu staan de peren dus op een grasveldje. Zoals je hier in de buurt veel ziet stonden er ook heel veel Hortensia’s. En paar zijn er verhuisd naar een andere perk (Annabelle) maar de meeste zijn toch geruimd.

 

Het bruine tuinhuisje kreeg een make-over. En is nu vrolijk blauw met aan de zijkant een houthok, voor houtopslag. Ook het perk voor het huisje werd rigoureus veranderd. De trieste plantjes werden uit hun lijden verlost en heeft plaats gemaakt voor een vijver met waterloop. Vervolgens bleek dat naast het huisje, achter een schutting, ruim 2,5 m3 puin te liggen. Na een dag zwoegen stonden 2 bulkies tot de nok toe gevuld boven aan de dijk. De rest hebben we naar het milieudepot gebracht. Met behulp van Frits hebben we de vlonder verlengd en die ligt nu rond om het huisje. Je kan hier lekker in de schaduw zitten.

 

Door mijn grote schoonmaak zijn er een aantal perken leeg komen te staan. Nu moest er dus een goed beplantingsplan gemaakt worden. Vele boeken en tijdschriften verder heb ik toch besloten om voor de perken die het meest in het ook springen de hulp in te roepen van Toine Vermunt. Toine heeft een kwekerij 'De Gaerde' in Wouwse Plantage vlak bij Rozendaal. Hij heeft me goed geholpen en veel advies gegeven. In Zaltbommel bij de kwekerij ‘Het houten huis’ heb ik een aantal pioenrozen aangeschaft. Ook dit is een leuke kwekerij waar je lekker kan snuffelen. Op de pagina nieuwe aanplant kan je lezen hoe ik het heb aangepakt. Op de dia site kan je foto's van de tuin bekijken.

 

Wanneer je op de letters in de perken klikt kun je een plattegrond van deze perken zien met een korte beschrijving van de planten die hier in staan.

 

 

 

     

 

Perk A

Perk F

Perk B

Perk G

Perk C & D

Perk H & I

Perk E

Perk J & K